Küf temizleme, evinizin rutubetli ve havalandırılmayan bölümleri varsa küf bir veya iki günde oluşabilir. Küfleri ortadan kaldırmak hem evinizin hem de ailenizin sağlığı için önemlidir. Bu nedenle, özellikle yağmurlu hava veya selden sonra, yalıtım, alçıpan ve ahşaba sızmadan önce küf olup olmadığını kontrol ettiğinizden ve düzelttiğinizden emin olun.
Bir küf sorununu nasıl çözeceğinizi öğrenmeden önce, kaynağını anlamanız gerekir. Hafif, küçük küf oluşumları, filtrelenmemiş havada herhangi bir yerde bulunabilir. Ancak küf, nemli yüzeylere yerleştiğinde büyümeye ve bir sağlık sorununa dönüşmeye yatkındır. Çoğu zaman, küf ilk önce kolonileştikçe genişleyen koyu lekeler olarak görünür. Kötü havalandırılan alanlar en savunmasızlarıdır. Bu nedenle örneğin halının alt kısmında veya duvarlarınızda küf oluşması endişe vericidir.
Evinizin Her Yerinden Küfü Çıkarın
İçindekiler
Evinizin herhangi bir yerinde kendi kendinize küf temizleme işlemi için yeterli havalandırma çok önemlidir. Uygun hava akışını sağlamak için bir pencereye duvar fanı yerleştirin. Ve güvenliğiniz için bir hava filtreleyici de kullanabilirsiniz.
Halıdan küf nasıl çıkarılır?
Küf tutmadan önce ıslak halıyı kurutmak önemlidir. Küflenmiş halıları kesmek için maket bıçağı veya halı bıçağı kullanın. Alt döşemeyi tri-sodyum fosfat (TSP) veya başka bir ağır temizleyici kullanarak yıkayın.
Ahşaptan küf nasıl çıkarılır?
Bazen küf önleyici maddeleri ahşap duvarlara basitçe püskürtmek mümkündür. Ancak daha ciddi istilalar için ahşabı temizlemeniz gerekir. Ahşap boyalıysa, temizlemek için sabun ve su kullanın. Boyalı değilse, çamaşır suyu ve su karışımı kullanın. Ahşap duvarı temizledikten sonra, yağ bazlı bir astar veya pigmentli bir macun ile kapatın. Ahşaptan küfü çıkarırken uygun havalandırmanın önemli olduğunu unutmayın, bu nedenle pencereleri açık bırakın ve kururken duvarınıza üflemesi için bir fan yerleştirin.
Duvarlardan küf nasıl çıkarılır?
Duvarlardaki küfü nasıl temizleyeceğinizi düşünüyorsanız, işe hasarın boyutunu belirleyerek başlayabilirsiniz. Bir tornavidayla küçük bir delik açın. Küf barındırdığından şüphelendiğiniz tüm alçıpan ve yalıtımı çıkarın hatta etkilenen bölgelerdeki tüm döşemeleri kaldırın. Küf sızmasından şüphelenilen alanları kesmek için bir alçıpan testeresi de kullanabilirsiniz. Yeni bir yalıtım yapmanız ve alçıpanı değiştirmeniz gerekecek. Alçıpan dikişlerini kapatıp zımparalayın, ardından boyama işlemine geçebilirsiniz. Ardından döşemeyi tekrar yerine çivileyin. Küf, alçıpanın içine sızmamış gibi görünüyorsa, duvarın dışına çamaşır suyu veya beyaz sirke püskürtebilirsiniz. Çözeltinin tamamen kurumasını beklemeniz yeterlidir.
Fayans ve harçtan küf nasıl çıkarılır?
Harç genellikle gözenekli ve dokuludur, bu da küfün çıkarılmasını zorlaştırır. Ancak küfü harçtan çıkarmanın birkaç farklı yolu vardır. Daha inatçı küf oluşumları için, bir ölçü su ve üç ölçü karbonattan oluşan bir kabartma tozu macunu hazırlayabilirsiniz. Bu macunu harcın üzerine yayın ve birkaç saat bekleyin. Bekleme süresi sonunda üzerine sıcak su püskürtün ve iyice fırçaladıktan sonra temizlenene kadar durulayın. Bu işlem işe yaramazsa, bir çamaşır suyu ve suyu sprey şişesine koyarak çözelti elde edin. Küflü bölgeye püskürtün ve ardından harcı bir fırça ile ovalayın. Kurumasını bekleyin ve işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.
Kolay Küf Önleme Yöntemleri
Gelecekte oluşabilecek küf problemini azaltmak için atabileceğiniz basit adımlar bulunur. İlk olarak, nemi kontrol altında tutmanız gerekir. İlkbahar, yaz veya sonbaharda nem seviyeleri yükseldiğinde bir nem engelleyici cihaz kullanabilirsiniz. İkinci olarak yüzeyleri kuru tutmanız gerekir. Islak temeller, nemli alanlar ve sızdıran tavan araları genellikle küf barındırır. Yoğuşmayı azaltmak için lavaboların altındaki sızıntıları onarın ve bodrumdaki metal boruları sarın. Eskiyen çatı kaplaması da tavan arasında veya evin iç kısmında küf oluşumuna yol açan sızıntılara neden olabilir.
Kimyasal Kullanmak İstemiyorsanız Bir de Bunu Deneyin
Evinizde sert kimyasallar kullanmak istemiyorsanız, bu çevre dostu çözümlere göz atabilirsiniz. Narenciye tohumu özü, küfü öldüren kokusuz bir üründür. Bir sprey şişesinde iki bardak suya yaklaşık 20 damla karıştırın. Ayrıca bir sprey şişesine seyreltilmemiş beyaz sirke de doldurabilirsiniz. Veya suyla dolu bir sprey şişesine çeyrek yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin. Bu doğal içeriklerden herhangi birini kullanırken küf üzerinde yaklaşık bir saat bekletin. Ardından, temiz bir bezle silin veya ovalayın. Son adım temiz su ile durulayın.